dimecres, 3 de setembre del 2008

MALANYEU Paret del Devessó

A l'últim Vèrtex i surt un article referent a Malanyeu, no sé si és un lloc molt conegut, a mi em sonava però no hi havia estat mai. Avui dimecres anem a conèixer la zona amb el meu amic Josep A. i és realment bonic sota tots els punts de vista. Les vies de la paret del Devessó es desenvolupen per una immensa superfície estructural, la qual cosa, fa que no hi hagi massa fissures, però si molts foradets produïts per l'erosió diferencial de l'aigua.

Hi ha una tranquil·litat envejable, a més les cases estan força disseminades m'imagino que la gent d' aquí, deuen de ser una mica recelosos de la presència de gent aliena, per tan, procurem que la nostra estada no es faci notar gaire.

Paret del Devessó (stock de coc amb vermell).

L'aproximació és curta i agradable, un petit corriol recorre tota la paret. La via escollida és la Francesc Sunyol. Aquest cop, portem les ressenyes del Vèrtex i unes anotacions del blog d'en Gatsaule (Joan quines zones més maques tens aprop de casa, quina enveja). La via té tres tirades no massa llargues.

El primer llarg, una placa superequipada amb bones preses de ma, algunes de peu una mica incomodes (V), la reunió està en un lloc no massa còmode, no entenc per què no la van posar un pel més a l'esquerra que hi ha una repisa de terra.

En Josep Anton a l'inici de la via

Arribant a R1

La segona tirada flanqueges a l'esquerra fins una mena de canaleta que continues fins la R, el tipus d'escalada segueix la tònica del primer llar, bons forats i molts spits IV+.

Inici del segon llarg

A partir d'aqui amunt

L'últim llarg, té un pas aprop de la reunió que li marquen 6a, però ... bé a mi no m'ha semblat tan difícil. La resta seguint la tònica de tota l'escalada.

El passet difícil de la tirada

Tot i la vegetació, aquesta no molesta

El descens és fa per la mateixa via, amb una corda de 60m es pot baixar.

Ara anem a un altra via que diuen que és imprescindible, la stoc de cok.El peu és fàcil de localitzar hi ha unes lletres amb pintura groga que som incapaços de desxifrar el que hi posa. La primera tirada molt maca, força vertical però amb preses de ma i peu molt bones IV+ , el llarg està ben equipat.

Inici d'Stoc de Coc

La segona tirada que enceta en Josep A, amenitzat amb els trons de la tormenta que tenim darrera. És la tirada estrella, un placot enorme, gairebé de 50m força mantingut de V-V+ sense pràcticament descansos. La ressenya diu que es necessiten 12 cintes, però si voleu xapar-ho tot, necessitareu 18 cintes, si no voleu fer com antigament directament d'un mosquetó, la part de dalt és la més complicada.

En Josep A. en la tirada estrella

Finalitzant la tirada

El darrer llarg nosaltres el fem per una via que recomanen: la monges mascles, és una tirada que puja per una mena d'esperonet molt bonic i ben equipat. El tipus de passos: placa amb forats.

A l'inici de les monges mascles

Una tirada preciosa, com tota la via

La baixada es fa per la mateixa via, en tres ràpels. El primer deu de tenir una mica més de 30 m.El segon una mica més de 40. i l'últim és el més curt.

Ja baix no ens queda temps per fer gran cosa més, assaborim el moment, ens notem cansats però contents.

11 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Mingo, avui et fotré 2 bronques:

Com pot ser que no haguessis estat mai abans a Malanyeu ?

Com pot ser que rapeléssiu la darrera via, amb el caminet tan bucòlic que hi ha pel darrera i que et retorna directament al cotxe ?

Si tornes a pujar per aquí, avisa, i almenys fem una cervesa !

Almenys vau fer l'estoc de coc, una molt bona via que no té res a veure amb l'altre, que és un nyap.

Mingo ha dit...

Tens tota la rao Joan. Quan eram dalt de l'estoc en Josep A. em va dir si haguessim pujat les bambes podriem baixar pel caminet que comentes. Vam estar pensant amb tu, però Berga és molt gran, em va saber greu no tenir cap referencia per poder-me posar en contacte; lo de pujar ho vam decidir dimarts al vespre.
Per cert Malanyeu molt guapo, encara tinc una mica endolorits els dits del peu.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Benvingut al club d'enamorats de Malanyeu. Quina zona tant maca. Ens agrada molt a tota la colla.
L'estoc de coc encara no l´he fet. Però la tinc a la llista. A veuere si t'animes demà!
Salut!

Jortx ha dit...

Mingo, si et va agradar Malanyeu, espera't a veure-ho a la tardor... No té preu!

Parlant d'estacions, la zona és ideal hivern (cara sud total), no us vau fregir?

Salut!

ALBERT ha dit...

Ep! També hi hem passat algun bon matí d'hivern a les plaques de la llei. Llàstima de l'impost del Tunel del Cadí, sinó hi baixariem més sovint. A veure si algun dia hi portem al Guillem. Salut Mingo i bones tibades.

Jaumegrimp ha dit...

Hola Mingo, no pares ni per Vacances, així com vols que se't curi el turmell? fora conya, ara que has descobert Malanyeu, segur que hi tornes, és un lloc d'hivern fantàstic, hi ha un microclima que fa que puguis escalar en màniga curta en ple gener.
Ens veïem bou!

Mingo ha dit...

Hola Pere, em sap greu però el dissabte tinc un bolo i el divendres al vespre tinc assaig general, i és sagrat. Felicitats


Què tal Jortx, em sembla que tenim amics en comú, en Zombi i en Salva.
Això de Malanyeu em va encantar li deia al meu company que no em faria res perdrem per aqui. M'imagino la tardor amb totes les games de vermells i grocs deu de ser fantàstic. Vam estar de sort amb la calor al voltant de les 12 estavem a 19 ºC i l'hora de més calor es va tapar i no vam patir gens de calor.

Albert, ja veig que estas fet un paras. Lo del Primaloff fantastic, fins i tot aquest estiu l'he fet servir a Pirineu. Records

Hola Jaume lo del turmell no sé si té solució, fa 3 anys que ho tins tot degut a una caiguda que vaig tenir, els teus colegues diuen que la superficie articular està bé, però quan li foto canya em fa mal, aleshores amb un dia de repos passa, dos dies seguits escalant és complicat, però espero q algun dia desaparegui.
Una abraçada

Llorenç ha dit...

je je je!! com diu Jortx a la tardor es un lloc encantador!! preciós! i a l'hivern si està de fàbula!! arribant a escalar-hi sense samarreta!

i com punxa la roca! millor no caure sino et pots encendre com un lluní!

tindré que anar a fer l'stock de coc ...a veure si val tant la pena com pregona sempre en Gatsaule!

Gatsaule ha dit...

Llorenç, no sé què en pensarà el Mingo, però continuo convençut que el segon llarg d'aquesta via val la pena per ell mateix !

Mingo ha dit...

Llorenç, li dono la rao al Joan, és preciosa, tota la via, però la segona tirada és de 5 estrelles

Unknown ha dit...

Bones
Davant de les últimes accions d'Albert Rivera (c's) us proposo que el dia 11 de Setembre en els nostres blogs pengem l'Estelada. Una campanya que he començat sola i que necessita de tots. En el fons són les nostres cases virtuals. Passa'l . Aquí us podeu baixar l'Estelada www.marroca.blogspot.com
Salut