dissabte, 1 de març del 2008

Montsec de Rúbies "Paret Peladet" "via forat de la pera"

A mitja setmana en Sergi m'envia una ressenya d'una via molt disfrutona que havien escalat, en el Montsec de Rubies. Aquesta paret seria la continuació de la paret del Peladet, la seva part més alta, a cavall entre Terradets i Vilanova. En un any he estat tres vegades en aquesta paret i mai hem trobat a cap escalador. El lloc és de somni.
Cal pujar per la pista que va de Vilanova de Meia a la Roca Alta i anar en direcció al poble abandonat de Rúbies . La pista esta força bé fins a 1,5 Km del poble, amb un cotxe alt no es tenen problemes, per fer aquest últim tros. La via esta aprop de las maduritas calientes. Sortint de Rubies, cal pujar pel camí GR de la Portella Blanca (hi ha un lletrero). Quan arribeu a l'alçada de la paret, hi ha una fita i una mena de corriol fitat que va a la paret. El lloc on hi ha la primera fita, veureu un arbre gran a la dreta, allí comença la via festival eròtic. Continueu seguint les fites i trobareu la Maduritas, és fàcil de reconèixer per què hi ha una baga en un pont de roca. Continueu caminant i trobareu una gran fletxa picada a la pedra a la dreta d'una gran llastra, allí hi ha la directa. A l'altre costat de la llastra hi ha un altra fletxa, allí comença el forat de la pera. No vaig comptar el temps que vam tardar, però deu de ser una mitja horeta o tres quarts.
A finals de novembre érem els mateixos protagonistes en aquesta paret, en Jordi (Tato), en Josep Anton i jo.
La primera tirada, és un pelet rara i algun tros una mica il·lògica, la graduen de V+ ,a la reunió hi ha un parabolt i un clau.
El segon llarg, bufffffffff una passada una roca extraordinària i els primers trenta metres guapissims. D'assegurances en trobes en tots els passos difícils (spits i parabolts) en els llocs fàcils no trobareu res, però si voleu podeu col·locar friends.
El tercer llarg és molt guapo, un primer tram per una fissura desplomada i que sembla descomposta, però la roca esta força compacta després un tram més fàcil on cal vigilar la roca i finalment un desplom amb unes bústies brutals. Trobareu de tot, claus, parabolts,...
El quart llarg, en teoria és més fàcil que els dos anteriors, com a dificultats hi han un parell de desploms, el primer molt atlètic, i el segon no és tan difícil, però és una mica exposat, es pot protegir amb un alien vermell, però estàs en una posició una mica forçada, per col.locar-lo.
L'últim llarg, des de la R es veu un parabolt, jo no el vaig veure i vaig pujar un pel més a la dreta, no és difícil, però com la roca ens ha anat donant sorpreses, anem col·locant friends, no per la dificultat si no per si de cas alguna pedra se'ns quedes als dits.
Tot i que no fa un dia massa bo, és fantàstica l'arribada al cim, el Pirineu pelat de neu, Cap de Ras, la Fontfreda, Escales, Sant Gervàs, Boumort.. és un lloc de privilegi.
DESCENS
Cal baixar cap a la dreta en direcció a un coll on agafarem de nou el GR de la Portella Blanca. Fins baix, de mitja hora a tres quarts.


Primer llarg de la via



Arribant a la R1



En Josep Anton arribant a la primera R



El segon llarg, una passada




Tato en el segon llarg





Josep Anton arribant a la R2




En Josep A. en el tram més bonic de la tercera tirada





En Tato i en en Josep A. en els desploms del quart llarg




Eoooo, ja som al cim




Ara ja sabem com funciona l'automàtic
La propera, potser aprendrem a enfocar-nos




La ressenya esta treta del Vèrtex


14 comentaris:

tinkpor ha dit...

Mingo...tu t'estàs possant molt fort!!

Aviat t'hauràs de buscar tapies amb més grau perque si no et veig pujant sense pussar cap seguro entre R i R.

Ens veiem al Plafó!!

Llorenç ha dit...

Ostres!!! pinta molt be...tot i aixó fa respecte!! els graus son obligats?"?"?

felicitats!

ALBERT ha dit...

Ressenya imprimida. Sempre és un gust visitar el teu blog. Ja és a la llista de próximes. Bones tibades.

Anònim ha dit...

Ja veig k la zona està de puta mare!
Gràcies per l'info... li farem unes visites....."aviat".
Salut i muntanyes!

zombi ha dit...

Mingu powerrrr!!!!!
vaya tarda mes dura de entreno tiu!!!!ens veiem Dilluns tibant al plafó!!!
salut i roka!!!!

Mingo ha dit...

Salva, Zombi vosaltres si que esteu forts. Per què no us motiven les parets llargues, que si no, pujarieu amb una ma a la butxaca.

Llorenç, obligat el 6a, doncs suposo que no, per què en els llocs dificils sempre hi ha assegurances.

Albert, que et vaig dir no fa gaire, que nevaria tan que no podrieu ni arribar a les pistes.
La zona és molt tranquila i maca, amb la furgo cap problema per arribar-hi. Aki si et deixes la clau al pany, trankil. Bones esquiades.

Pere, celebro que la recuperació et vagi tan bé, dintre de poc ja estaras tibant. La zona a mi m'agrada molt, tan per escalar com si no més vols passejar. Si vols més info en el meu blog hi ha las maduritas calientes i festival eròtic. Aquesta última pot-ser és la més fàcil. A reveure i ànim amb la recuperació.

Pietro ha dit...

Ostres, aquesta paret no la coneixia pas!,...té molt bona pinta! Queda apuntada. Gràcies per la info.

lux ha dit...

Bones Mingo!!

jajaja..
jo també ja les he apuntades totes a la llista!!

Felicitats per la via! i
gracies per facilitar-ne la descoberta!!

avant!!

Gatsaule ha dit...

Una pregunta, Mingo, que aquestes vies i les veïnes fa temps que me les miro: no cal caminar molt per escalar poc ? No et va quedar aquesta sensació ?

Anònim ha dit...

Gatsaule, no sé si t'entenc. Caminar no camines gaire, entre 30 i 45 minuts i les vies tenen al voltant dels 200 mts, potser el festival eròtic és la més curta. Pots escalar una via, i del cim tornar al peu d'un altra via, no estas més de 30 minuts.

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Ep Mingo, una via molt interessant, caldrà anar a coneixer-la, nosaltres aquest dissabte vàrem anar a conèixer la nova zona d'esportiva de Puig Ramader, estàvem esmorzant al Bar Cirera quan vàreu arribar vosaltres, o almenys m'ho va semblar, hi veu anar a esmorzar?

Gatsaule ha dit...

Gràcies per la informació, Mingo, pensava que l'aproximació era un mica més llarga. Es veu un lloc molt bo.

Anònim ha dit...

Collons Jaume per què no em vas dir res, si que hi vam anar. Ara estic fent memòria, hi havia una parella jove, una parella més gran no sé si eren francesos, hi havia més gent però no em venen a la memòria, això és l'edat.

Al Puig Ramader fa pinta d'haver una roca molt bona.

Un altre dia m'hi fixaré més

Anònim ha dit...

Ostres MIngo!!!

NO sabia que tenies un blog... JO sóc el Jordi, vinc els dilluns al boulder....
És la primera piada de la Festival eròtic que he llegit. La via la vam obrir fa uns anyets i sé que s'ha anat fent. Lloc molt i molt maco.

Jordi Ferrer